Letíme na Aero 2024

Nejdůležitější informace pro piloty plánující let na Aero 2024. Procvičte si celý let z ČR přes Rakousko do Německa v našem e-learningu, ve kterém uslyšíte a uvidíte komunikaci z celého letu. A nechybí ani navigační tipy, časté omyly, upozornění na zbytečná slova na frekvenci nebo návody, jak něco udělat líp.

Read More
Minima VMC zachraňují životy

Může se létat v mraku? Nebo aspoň kousek od něj? Podle pravidel IFR ano. Ale v takovém případě zajišťuje rozstupy mezi letadly služba ATC. Ve třídě E však létají VFR lety, o kterých tato služba nemusí mít žádné nebo omezené informace. A také proto vznikla minima meteorologických podmínek pro let za viditelnosti (VMC). Každý VFR let musí neustále dodržovat VMC, jejichž součástí je i dodržování rozstupů od oblačnosti.

Read More
Prevence narušování vzdušných prostorů

K narušení vzdušného prostoru dochází, když letadlo vletí do prostoru, do kterého je vyžadováno zvláštní povolení, aniž by takové povolení mělo. Přičemž nejde pouze o řízené prostory, ale i o zakázané či jinak omezené prostory. Přinášíme rady, které pilotům pomohou nechtěným narušením předejít. A také návod, co dělat, když přeci jen k tomuto průšvihu dojde.

Read More
Seminář ŘLP pro všeobecné letectví 2024

Záznam z každoročního semináře ŘLP ČR, s.p. pro všeobecné letectví, kde byly rozebrány podstatné změny v tomto roce. Prezentace jsou k dispozici ke stažení.

Read More
Podcast: Souboj průkazů

Velké srovnání výhod, nevýhod, povinností a práv u průkazů ULL, LAPL, PPL a nakonec i TMG. Zeširoka rozebíráme, který průkaz zvolit, když chcete začít létat s motorovými letadly. Ať už jen jako koníček, kvůli cestování anebo vás láká profesionální kariéra. Tento díl Vám pomůže rozhodnout se, který z těchto průkazů je pro váš začátek nejvhodnější.

Read More
Brněnský Letecký meetup

V Brně a jeho okolí žije početná letecká komunita. Nejen profesionální piloti, ale i ti ostatní motoroví, bezmotoroví, balonáři, paraglideři, mechanici, řídící letového provozu, palubní průvodčí, konstruktéři, parašutisté a další. Zveme Vás všechny na první brněnský Letecký Meetup, tedy setkání, které se bude konat v sobotní podvečer 25. listopadu 2023! Rezervujte si své místo, ať se všichni vejdeme.

Read More
Nový letecký podcast: Kecání o lítání

První epizoda nového podcastu určeného pro leteckou veřejnost, zejména pro piloty a letecké nadšence. V této epizodě se „kecá“ o specifikách vzdušných prostorů, letových povoleních pro vstup do řízených prostorů, ztrátě spojení a z toho vyplývajících nouzových stavů. V podcastu si řídící letového provozu Adam Jandora a Vít Novozámský povídají s pilotem Michalem Orlitou o zajímavých tématech, často s výukovým přesahem. Nebude chybět ani vyprávění nevšedních historek, ať už z kabiny, nebo zpoza radarů.

Read More
Zimní školení pilotů 2024

Úspěšné každoroční školení s rozborem nehod ÚZPLN. Minimální rozsah je rozšířen o změny v postupech, vzdušném prostoru a zkušenosti z provozu zahrnující časté chyby pilotů pozorované v praxi řídících a instruktorů. Zjistit víc.

Read More
Nástroj pro Vás: SMS Gap Analysis

V rámci zavádění SMS do provozu organizací byla před lety skupinou odborníků z ICAO a EASA vymyšlena tzv. SMS Gap Analysis. Zde je k dispozici ke stažení přepracovaná do formy živého, interaktivního počítačového nástroje, který je schopen okamžitě podat přehled o stavu SMS, jeho vyspělosti a výkonnosti.

Read More
Seminář ÚCL pro provozovatele SPO

Stejně jako vloni pořádá odbor provozu letadel Úřadu pro civilní letectví dne 25. 10. 2023 druhý seminář pro provozovatele zvláštního provozu se zaměřením na požadavky na obsah provozní příručky a standardních provozních postupů provozovatelů SPO

Read More
Najděte se v mlze I.

Atmosférické jevy snižující dohlednost umí být velmi nebezpečné pro lety podle pravidel VFR i IFR. O svém mluví celá řada leteckých nehod, včetně té nejhorší na letišti Las Palmas. O tom s jakými jevy se můžeme setkat a jak dochází k jejich vzniku se dočtete v tomu článku.

Read More
Kurz na simulátoru Garmin G1000

Celodenní individuální kurz na simulátoru systému G1000, během kterého se seznámíte s jeho používáním pro VFR lety, včetně úvodu pro použití při IFR letech. Díky tomu budete schopni tento systém využít ku prospěchu. G1000 je výborný sluha, ale pro ty, kdo s ním neumí, to je zlý pán.

Read More
Světelné sestupové soustavy pro vizuální přiblížení

V posledních článcích jsme rozebírali iluze při přiblížení a přistání a nakousli jsme prostředky, které mohou být v této kritické fázi letu prospěšné. V tomto článku rozebereme světelné sestupové soustavy pro vizuální přiblížení, se kterými se můžete na letištích setkat.

Read More
Nové prostory letiště České Budějovice už platí

Vznikly prostory TMA a RMZ letiště České Budějovice (LKCS) společně se změnou jejich atypického ATZ. Před letem v této oblasti se důkladně seznamte s novými postupy, které se týkají veškerého provozu.

Read More
Vojenské cvičení Odolné nebe (ODON)

Od 28. 8. do 8. 9. 2023 bude ve FIR Praha probíhat vojenské cvičení Odolné nebe, v rámci kterého budou zřízeny prostory ODON.

Read More