Závěrečná zpráva k nehodě UL s RC motory

Obrázek ze závěrečné zprávy ÚZPLN.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA K NEHODĚ UL S MOTORY PRO RC LETADLA

ÚZPLN poměrně rychle vydal závěrečnou zprávu k nehodě UL letadla MC-14 Cri-Cri, ke které došlo při letové ukázce na leteckém dni v Hosíně letos v září.

INFORMAČNÍ PŘEHLED

Dne 2. 9. 2023 byla ÚZPLN v 14:07 oznámena RCC a následně Policii ČR letecká nehoda UL letadla na letišti Hosín. Na LKHS byl organizován letecký den. Při letových ukázkách došlo po druhém průletu UL letounu Colomban MC-15 v levé zatáčce k vysazení levého motoru. Pilotovi se nepodařilo pokračovat v letu na jeden motor a UL letoun havaroval v kukuřičném poli vpravo od RWY 06 R. Při letecké nehodě nebyl nikdo zraněn. Pilot byl RZS převezen na traumatologické oddělení nemocnice v Českých Budějovicích k vyšetření, odkud byl ve večerních hodinách propuštěn.

Při letecké nehodě došlo ke zničení UL letounu. Nedošlo k úniku provozních kapalin. Žádné škody na majetku třetích subjektů nebyly hlášeny.

ZÁVĚRY ÚZPLN

Ultralehký letoun byl poháněn motory, které dle jejich výrobce nejsou určeny pro pohon strojů s lidskou posádkou, nýbrž pro pohon velkých RC leteckých modelů.

Příčinou letecké nehody byl pilotem nezvládnutý přechod na jednomotorový let po vysazení levého motoru při provádění levé zatáčky po průletu v malé výšce.

Odkaz na závěrečnou zprávu na webu ÚZPLN.

Obrázek ze závěrečné zprávy ÚZPLN.

Obrázek ze závěrečné zprávy ÚZPLN.