Safety Management System v letectví

dakota.jpg

Potřebujete školení systému řízení bezpečnosti? Využijte náš e-learning.

Zkratka „SMS“

Tato 3 písmenka se v letectví již nějaký ten pátek vyskytují a mnozí lidé zejména v tom, tzv. „velkém letectví“ obchodní letecké dopravy a létání za úplatu, s nimi již „bojují“. Někteří správně, někteří statečně, jiní z „musu“ a donucení a pro jiné to je bez skrývaných skrupulí „nutné úřadem požadované zlo“, ne-li rovnou zbytečný „opruz“. Vše výše uvedené se v dnešní době postupně citelně týká i jiných druhů leteckých činností, např. letecké školy (ATO, DTO) či provozovatelů leteckých prací (tzv. SPO), a dokonce i majitelů složitých letadel, kteří provozují svůj stroj nekomerčně (dnes jako NCC a dříve v režimu tzv. letů pro vlastní potřebu), i ti jsou dnes s požadavkem na „SMS“ konfrontováni. 
A organizace působící v oblasti údržby tzv. AMO a CAMO? Ano, na ty také dojde, a to v dnes již dohledné době druhé poloviny roku 2021.

nehoda.jpg

Řekněme si na rovinu, co zkratka SMS znamená? Nejedná se o žádný systém pro monitorování syslů na letišti, ani to nijak nesouvisí se zprávami od mobilních operátorů a nejde ani o výzvu Police ČR „staň se městským strážníkem“. SMS je anglická kombinace slov „safety management system“ popisující systém řízení provozní bezpečnosti. K čemu je? Má nás jako provozovatele chránit před potenciálními nehodami našich letadel a podobnými nežádoucími, a mnohdy svými následky velmi drahými, událostmi. A že těch potenciálních událostí existuje celá řada… Na letadlech samotných, na zemi, na letištích, ve vzduchu, v údržbě, v provozu, výcviku…

Předem je nutné říct, že tento systém sám o sobě žádný zisk nikdy generovat nebude. Jeho zavedením do Vaší organizace k Vám žádné další „zlaťáky“ nepřitečou, ale měl by minimalizovat nebo úplně vyloučit jejich ztrátu tím, že Vás včas varuje, kdybyste se chtěli pustit, nebo se již pustili, do nějaké příliš rizikové letecké činnosti, která by v konečném důsledku mohla znamenat až konec organizace, o hmotných ztrátách a obětech na životech raději ani nemluvě. Aby byl smysluplný a účinný, musí se maximálně přizpůsobit velikosti a složitosti Vaší organizace. Příslušné předpisy dokonce dnes již umožňují si tuto systémovou činnost nebo její část najmout od někoho zvenčí Vaší firmy. 

využijte naše kurzy SMS

SMSbelt.png

V kurzu Vás naučíme základním funkčním principům SMS a především jejich aplikaci v rámci Vaší společnosti. E-learnignový kurz základů SMS byl připraven dle materiálu ÚCL „Poradní materiál (CAA-FOD-01/2013)“ a ICAO Doc 9859 (ICAO Safety Management Manual).

Jedná se o elementární přehled základních stavebních kamenů celého systému a vysvětlení jeho vlastností, funkcí a podobně. V oblasti obchodní letecké dopravy (AOC) již funguje SMS několik let. Postupně se zavedl i do oblastí provozu NCC a SPO a také do prostředí leteckých škol ATO a DTO. Začíná pronikat i do CAMO (od 24.3.2022) a AMO (od 2.12.2022, potažmo od 2.12.2024).

Autorkou kurzu je Ing. Bc. Kateřina Anna Peterková, dr.h.c.

KURZ: SYSTÉM ŘÍZENÍ BEZPEČNOSTI (SMS)

Místo konání: e-learningový kurz přes internetový prohlížeč Vašeho počítače, tabletu či chytrého telefonu

Datum: kurz je přístupný kdykoliv

Lektorka kuzu: Kateřina Anna Peterková


Potřebujete prezenční kurz? Nezávaznou poptávku o zajištění kurzu pro Vaši organizaci prosím napište na info@airguru.cz . Zajistíme prostory, občerstvení i dopravu lektora.