Nepovolen na FICu

Co je to FIC, FIS, FIR, a jak se letová informační služba liší od služby řízení letového provozu?


Přes FIC je teoreticky možné vyžádat a obdržet třeba i letové povolení pro průlet CTR Ruzyně. Samotné povolení však vydá služba ATC na Ruzyně TWR, u které Vám jej zprostředkovaně může vyžádat právě i FIC. – Foto © Planes.cz; Robert Škrinár

Ačkoliv by zkratky jako FIS, FIC a FIR mohly u hudebně zaujatých jedinců evokovat zvláštní formu půltónového posunu tónů ve stupnicích, v letectví je jejich význam poněkud odlišný.

  • Pod zkratkou FIS (Flight Information Service) se v letectví ukrývá letová informační služba, tedy služba, která je schopna poskytovat rady a informace o provozu, počasí, aktivních prostorech, atd. 

  • Zkratkou FIC (Flight Information Centre) se označuje letové informační středisko, což je středisko, prostřednictvím kterého je poskytována letová informační služba (FIS).

  • Poslední z těchto F-zkratek je FIR (Flight Information Region), nebo-li letová informační oblast. FIRem se označuje veškerý vzdušný prostor nad daným územím. V ČR FIR Praha sahá od země do letové hladiny 660. Tento prostor v sobě zahrnuje všechny ostatní vzdušné prostory jakékoliv třídy A až G. Kromě letové informační služby (FIS) a pohotovostní služby (ALRS) zde může být poskytována i služba řízení letového provozu (ŘLP).

Rozdíl mezi letovou informační službou a službou řízení letového provozu nám jasně naznačují už jejich názvy. Služba ŘÍZENÍ letového provozu je od toho, aby ŘÍDILA letový provoz prostřednictvím letových povolení vydaných na základě přijatých žádostí od pilotů. Oproti tomu letová INFORMAČNÍ služba má za úkol INFORMOVAT, a není tedy schopna vydat jakékoliv povolení.

Při radiokomunikaci se střediskem FIC Praha se tedy neuplatňují žádosti, ale pokládají se dotazy případně se podávají informace o úmyslech, stejně jako při komunikaci se službou Rádio.

-OK-GUR: „PRAHA INFORMATION, OK-GUR, PŘECHÁZÍM NA VLASTNÍ FREKVENCI, NA SLYŠENOU.”

-FIC: „NA SLYŠENOU, PRAHA INFORMATION.”


Více informací o letové informační službě, o tom kde a komu se služba poskytuje, co zde může pilot očekávat, a na co by si měl dát pozor, se dočtete v našem článku - Komu slouží letové služby?