Omezení kapacit ŘLP

Aktualizováno k 27. 03. 2023

Dne 24. 2. 2022 přešla stanoviště Řízení letového provozu ČR, s.p. na kompletně nové přehledové systémy. Přehledový systém je hlavní systém, se kterým řídící pracují, tedy zjednodušeně je to ta obrazovka, které se ve filmech říká radar. Z toho důvodu je preventivně snížená kapacita následujících stanovišť ŘLP ČR:

  • ACC Praha vč. regionálních APP (oblastní středisko obsluhující provoz v TMA LKTB, LKMT a LKKV a všechen IFR provoz mimo TMA a CTR)

  • APP a TWR letiště Praha - Ruzyně (obsluhující CTR a TMA LKPR) - podrobnosti níže

  • TWR letišť Brno, Karlovy Vary a Ostrava (obsluhující CTR těchto letišť) - podrobnosti níže


NOTAM PRO prostory kolem lkpr

CTA 1 Praha je od 1000 ft AGL do FL125 a zahrnuje i TMA Praha a CTR Ruzyně. © AisView, ŘLP ČR, s.p.

Snížená kapacita ATC je zavedena na letišti LKPR, CTR Ruzyně a v celém CTA 1 Praha (tedy i včetně TMA Praha). Zatím do 27. 6. 2023 jsou v platnosti následující omezení (další prodloužení se očekává).

Následující lety lze provést až po předchozí telefonické koordinaci s APP Praha na telefonu 220 374 548:

  • výcviková aktivita letů VFR i IFR v CTR Ruzyně, TMA Praha a CTA 1 Praha

  • VFR průlet přes CTR Praha

  • ⚠️ přechod z pravidel VFR na IFR v CTA 1 Praha – zde je potřeba provést telefonáty dva. Kromě s APP Praha také s FIC Praha na 220 374 393.

Pro aktuální znění NOTAMu (LKPR) navštivte AisView ŘLP ČR.


zvláštní režim služeb na LKTB, LKMT, LKKV

Změna upravující režim poskytování služeb ŘLP na letištích LKTB, LKMT a LKKV byla přesunuta z NOTAMu do letištní části AIP LKTB AD 2.22.1.8 a 2.22.4.1.3, LKMT AD 2.22.1.3 a LKKV AD 2.22.1.4. Vztahuje se k době, kdy je stanoviště obsazeno pouze jediným řídícím letového provozu. Před opuštěním pracoviště, např. v případě potřeby přestávky přeruší řídící poskytování služeb na letišti a v CTR.

Během provozní doby tak může docházet bez předchozího upozornění ke krátkodobému přerušení letových provozních služeb stanovišť Tuřany TWR, Mošnov TWR a Karlovy Vary TWR, které s sebou nese zákaz veškerého provozu v příslušném CTR a na provozních plochách daného letiště.

Během dočasného přerušení se letadlům zakazuje vstup do CTR až do obnovení poskytování ATS, vyčkávání se provádí mimo CTR. Podrobné informace o předpokládané délce přerušení poskytování ATS lze získat za letu na Praha Information, příslušné frekvenci Praha Radar (APP daného letiště) nebo na letištním pracovišti odbavení letů.

Pro CTR Tuřany platí z výše uvedeného důvodu navíc i povinnost PPR (prior permission required = vyžaduje se předběžné povolení) pro všechny VFR lety mezi 24:00 a 08:00 místního času. Před provedením letu je vyžadována telefonická koordinace s TWR na +420 548 424 870. Podání letového plánu povinnost PPR nenahrazuje. Pro úplné znění viz AIP LKTB 2.22.4.1.3.