Letošní Databáze letišť bez ICAO map

Vyjádření vydavatele Databází letišť k novinkám jejího letošního vydání, kdy mimo jiné vyjde bez ICAO mapy. Tu je možné zakoupit samostatně v našem e-shopu.


Nové vydání Databáze letišť by podle edičního plánu mělo vyjít 19. března 2021 s datem všeobecné platnosti k 25. březnu 2021 (WEF: 25 MAR 2021).

Součástí nové Databáze letišť 2021 budou jako každý rok také naše 2 mapy VFR: Letecká navigační mapa VFR 1:500 000 a Letecká plánovací mapa VFR 1:1 000 000. Databáze letišť PROFI vyjde také ve stejném termínu jako klasická verze a ve stejném rozsahu jako v roce 2020.

Vzhledem k současné kritické situaci v sektoru dopravního letectví a drastickému propadu tržeb, ŘLP ČR dočasně odstoupilo od distribuce ICAO mapy s Databází letišť (ICAO mapa nebude součástí Databáze letišť 2021).

Bohužel jsme byli zároveň nuceni přistoupit k mírnému zdražení Databáze letišť 2021 z důvodu celkového dlouhodobého růstu výrobních a dodavatelských cen. Ke zdražení došlo po čtyřech letech, kdy se cena neměnila. Pokud bychom k plánovanému zdražení nepřistoupili, nebylo by možné udržet stávající vysokou úroveň publikace a kvalitu výroby v dlouhodobém horizontu.

Vzhledem k tomu, že ICAO mapa byla vždy k Databázi letišť přikládána zdarma, nemá ani absence ICAO mapy vliv na aktuální zdražení. Databáze letišť mnoho let sloužila jako distribuční kanál pro ŘLP, které se rozhodlo mapu věnovat každému aktivnímu pilotovi v rámci programu zvyšování bezpečnosti v sektoru všeobecného letectví. ŘLP ČR si k tomu vybralo Databázi letišť, jelikož je v České i Slovenské republice nejrozšířenější pomůckou pro VFR lety všeobecného letectví. Osobně pevně věřím, že až se situace v sektoru dopravního letectví stabilizuje, bude možné se ke spolupráci zase vrátit.

Patrik Sainer, vydavatel vaší Databáze letišť

Převzato z Aerobáze.cz