Z chyb je potřeba se ponaučit

Audioverze článku k dispozici. Najdete i ve všech podcastových službách pod názvem Staňte se lepším pilotem.


„Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš,“ pronesl starořecký filozof Hérakleitos z Efesu. V zemi rozléhající se v Panonské pánvi se tímto rčením neřídili a do řeky skočili učebnicovou šipku.

Fotografie z události. © szeged365.hu

Řeč je o leteckém dnu Szeged International Airshow v Maďarsku v září 2021. Na této mezinárodní letecké show v Segedínu vzplála během jedné letové ukázky suchá tráva. V pátek 10. září mezi 19. a 20. hodinou jí shořelo v areálu segedínského letiště na jeden a půl hektaru. Požár však bez větších problémů zlikvidovali místní hasiči. Při incidentu nebyl nikdo zraněn. Podle svědků byly příčinou požáru hořící chvosty světlic na  letadlech, které po dopadu na zem suchou trávu zapálily.

Dobře, stane se. Nikdo není dokonalý. Nic vážného se nestalo, nikdo nebyl zraněn a majetkové škody jsou zanedbatelné. Je to situace, která upozornila na číhající nebezpečí, aniž by se dané nebezpečí nějak vážněji projevilo – ideální stav. Pojďme se poučit z chyb, ať se taková situace už neopakuje.

To přesně si maďarští organizátoři neřekli, neboť hned druhý den zažili návštěvníci letecké show déjà vu. Kdo si nestihl nafotit první požár do své galerie na sociálních sítích, nemusel zoufat, protože incident se opakoval téměř jako přes kopírák. V sobotu 11. září se opět mezi 19. a 20. hodinou večer provedla stejná letová ukázka se světlicemi, které způsobily požár, který byl opět následně uhašen místními hasiči. Ani nyní nebyl naštěstí nikdo zraněn, a tak tento poněkud surrealistický incident opět skončil bez větších škod a s relativním happyendem.

Zapálená travnatá plocha letiště Szeged po letové ukázce. © szeged365.hu

V obou případech požár uhasili místní hasiči. © szeged365.hu

Možná se někteří z vás s podobnou situací už někdy setkali. Maďaři měli určité štěstí, že oba potenciálně velice nebezpečné incidenty skončily relativně neškodně. Můžeme se však dopátrat mnoha příběhů, kde lidé první vstup do řeky nebrali jako dostatečné varování a jejich druhý vstup se projevil mnohem vážnějšími následky.

V Szegedinu se nepoučili a přesvědčili letecký svět, že stejná absurdní situace může nastat i dvakrát během 24 hodin.

 

Není nic horšího než se nepoučit z chyb. © szeged365.hu